• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

EPTE therapie

 

Percutane Electrolyse Therapie (EPTE) is een nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie voor klachten aan pezen. De therapie bestaat uit enkele behandelsessies waarbij een dunne naald (bekend van acupunctuur- of dry needling) onder echogeleiding naar het aangedane gebied in de pees wordt gebracht. Door middel van het EPTE apparaat wordt een lage intensiteit stroom toegediend. Middels echografie en het rechtstreeks behandelen op de plek zijn de resultaten zeer goed, denk hierbij aan pijnvermindering en het verbeteren van het herstelvermogen. Een behandeling als Percutane Electrolyse Therapie(EPTE) wordt vaak als niet pijnlijk ervaren. De naald is zeer dun en gaat rechtstreeks in het probleemgebied. Alleen het te behandelen weefsel wordt hierdoor “geraakt”. Vaak ervaart u enkel lokaal een licht onaangenaam gevoel. De gehele procedure duurt minder dan 2 minuten en is zelden pijnlijk.

Wat doet zo’n EPTE behandeling nu precies?

Een dunne naald geeft een lage intensiteit stroom, dat een effect creëert waardoor de pees weer nieuwe bindweefsel vezels gaat aanmaken. Zelfs al is de pees al jaren pijnlijk of beschadigd. Door wetenschappelijk en bewezen oefenmethodiek helpen we de pees weer sterk en trek vast te worden. Na een periode van ongeveer 2 tot 3 maanden kan de pees in de meeste gevallen weer de normale belasting in je dagelijks leven aan en zijn de pijn klachten ook verdwenen. Ook het oppakken van sporten, behoort weer tot de mogelijkheden. Meestal zijn er gemiddeld 4 tot 6 behandelingen met EPTE nodig, welke 1x per week zijn. De behandeling zelf duurt gemiddeld maar 1 a 2 minuten. De behandeling wordt aangevuld met enkele oefentherapie sessies, deze sessies kunnen alleen niet op de behandeldag uitgevoerd worden. Een na reactie van 1 tot 3 dagen in de vorm van pijntoename, is een normale reactie en geeft aan dat de pees is aangezet tot herstel. Vervolgens wordt het oefenprogramma gestart.

Door wie?

De therapie bij De Praktijk wordt uitgevoerd door Sven van Houten (algemeen fysiotherapeut en echografist MSU i.o.). In 2017 heeft hij als 1 van de eerste fysiotherapeuten in Nederland het EPTE- certificaat ontvangen en is daarbij bevoegd om de EPTE behandelingen uit te voeren.

 

Wanneer

De pezen die behandeld kunnen worden met EPTE zijn:
•Schouderpees / Supraspinatuspees klachten
•Achillespees klachten
•Fasciïtis plantaris of hielspoor gerelateerd
•Tenniselleboog / Epicondylitis lateralis
•Kniepees / Patellapees klachten


Vergoedingen

De EPTE behandeling valt binnen het domein van de fysiotherapie en daarvoor geldt het reguliere fysiotherapie tarief. De zorgverzekeraar vergoedt uw EPTE behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering